September 2016 Lidt om flytransport af knive

For nogle uger siden var jeg i Finland, hvor jeg købte en jagtkniv. Et rigtig fint stykke kunsthåndværk. På vej ud af butikken kom jeg til at tænke over, hvordan jeg egentlig fik den med hjem. Umiddelbart tænkte jeg, at den skulle selvfølgelig ikke i håndbagagen, men blot i kufferten. Der er næppe nogen, som kan få den tanke, at en passager kravler ned i lastrummet i 30.000 fods højde for at tage en kniv frem.

Men jo mere jeg tænkte over det, jo mere usikker blev jeg. 

Jeg googlede emnet og fandt masser af steder, hvor folk havde ”kloget” sig på emnet og den generelle opfattelse synes at være, at når kniven blot ligger i kufferten, som er tjekket ind som bagage og IKKE er i håndbagagen, så er der ikke noget problem. Det var også min opfattelse, MEN nu er der noget med jurister og regler; Vi vil altså gerne se hvor det står og jeg havde ikke lyst til at få en kniv til 1.500 kr. konfiskeret, så jeg gik ind på flyselskabets hjemmeside, hvor jeg fandt deres regler for transport af bagage. Her stod, at knive betragtes som ”farligt gods”, dog at knive, sværd og lignende kan transporteres efter selskabets nærmere anvisninger. Det blev jeg jo ikke meget klogere af, så jeg kontaktede flyselskabet for at få klar besked.  Jeg talte med en venlig servicemedarbejder, som måtte spørge videre i sit system for at finde svaret. Efter en halv time ringede hun tilbage. Svaret var, at såfremt kniven er under 6 cm. bladlængde og ikke spids, må den medbringes i indtjekket bagage. Ellers kan flyselskabet ikke garantere, at kniven ikke vil blive konfiskeret i sikkerhedskontrollen. Jeg fik en god kollega til at sende den med posten i stedet for.

Konklusionen må være, at man skal tjekke reglerne grundigt FØR man tager afsted. Jeg har ikke undersøgt hvad andre flyselskabers regler siger, men jeg kan nemt forestille mig, at der kan være varierende opfattelser. Så mit råd er, tjek på forhånd. Det er ærgerligt at stå i lufthavnen med en kniv, som man ikke ved, hvad man skal stille op med.